Следвайте Гласове в ГЕРБ-СДС увеличава с малко над 2 процентни пункта

...
Следвайте Гласове в ГЕРБ-СДС увеличава с малко над 2 процентни пункта
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: ГЕРБ-СДС увеличават преднината, осем партии с шанс за депутати

Следвайте " Гласове " в 
ГЕРБ-СДС усилва с малко над 2 процентни пункта преднината си пред " Продължаваме промяната " за изборите на втори октомври, сочи последното изследване на " Алфа Рисърч ", извършени сред 25 и 27 септември. Предишната втора политическа мощ в този момент би получила 25.2%, до момента в който спечелилите 16.5%.

Боряна Димитрова от " Алфа Рисърч обаче означи, че " Продължаваме промяната " е една от партиите, които има външна страна от колебаещи се гласоподаватели, като от тях зависи представянето на изборите. В отговор на въпрос тя означи, че шансът да има поврат и ГЕРБ отново да станат втори е 5-10%.
 

Трета политическа мощ съгласно " Алфа Рисърч " е Движение за права и свободи с 13.1%. Следват " Възраждане " с 11%, което би било двоен растеж по отношение на последните избори. Димитрова акцентира, че партията на Костадин Костадинов черпи гласоподаватели от " Продължаваме промяната ", " ИТН " и патриотичните обединения.

Според " Алфа Рисърч " на 2 октомври Българска социалистическа партия би получила 10.2% от гласовете, а " Демократична България " 8.2%. Шанс да излъчат депутати имат още " Български напредък " с предстоящ резултат 4.4% и " ИТН " с 4%.
Като цяло подготвеност за гласоподаване за декларирали 45% от интервюираните. Боряна Димитрова не изключи броят на отишлите до изборните секции да е под 2.6 млн., колкото бяха на последните избори.
Социологът означи, че предизборната акцията не е довела до увеличение на желанието за гласоподаване и категоричността на избора.
От обявилите, че ще гласоподават 75% знаят за кого ще дадат гласа, сочи още изследването. 25 на 100 пък ще гласоподават, само че се двоумят сред партията, която са подкрепили на предходните избори и друга партия.
Социолозите показват още, че 70% от интервюираните желаят да има държавно управление след изборите на 2 октомври. В същото време очакване това да се случи имат 47.1%, до момента в който 42.8% са песимисти. " Основен принос за скептицизма имат посланията на партиите в предизборната акция ", заключи Димитрова.

Настоящото проучване е извършено в интервала 27 - 29 септември 2022 година от " Алфа Рисърч ",
разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването
е извършено измежду 1025 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е
стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски
признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по
домовете на интервюираните лица.
Източник: Дневник
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР